Konstelacije ljudskih sistema

ptice

Konstelacija ljudskih sistema ( Order of Love)  je psihoterapijski spiritualni pristup u radu s ljudskim sistemima i skrivenim zakonima i dinamikama koje “rade” kroz sistem. Začetnik ovakvog načina rada je Berth Hellinger, njemački filozof, teolog i pedagog. Nakon njega za daljnji  razvoj  Sistemskih konstelacija zaslužni su Hunter Beaumont, Guni Baxa, Franscesca M. Boring, Albrecht Mahr, Gunthard Weber i Ursula Franke.

Konstelacija je jedan vid pričanja priče ili narativa.

Opisano vrlo sažeto, konstelacijski pristup  koristi osobe, sudionike iz grupe koji se obično ne poznaju, i koji će predstavljati članove (obično obiteljskog) sistema, odnosno članove obitelji osobe koja ima pitanje, i koji se onda pozicioniraju u prostorni odnos – “postavljaju u konstelaciju”. Ovim relativno jednostavnim postupkom (pod uvjetom da su zadovoljeni određeni parametri i uz nadzor iskusnog voditelja) možemo vrlo brzo doći do preciznih informacija o osobama koje su predstavljene, kao i dinamikama obiteljskih odnosa. Iako predstavnici o njima ne znaju ništa i iako se radi o osobama i događajima koji su udaljeni prostorno i vremenski, točnost ovako dobivenih informacija je mnogo puta provjerena i dokazuje se kroz svaku novu konstelaciju.

Berth Hellinger spominje 3 Osnovne svijesti koje prepoznajemo u konstelaciji.

Osobna svijest uključuje naše emocije , reakcije, doživljaje i misli. Sistemska svijest uključuje sve ono što je doživljeno i iskušeno u „zajedničkoj duši“ osoba koje su povezane ne nužno krvnim srodstvom nego intimnom upletenošću (preci, bivši partneri, nerođena djeca, ljubavnici itd.)

Osobna i sistemska savjest pokazuju se i rade kroz pojedinca stvarajući “čvor” koji nastaje ne nužno zbog samog događaja nego zbog emocija (trauma) koje su nastale pri tom a nisu se ispoljile, priznale i uvažile.  Treća svijest je dio veće cjeline. Ova svijest kako ju Hellinger naziva uvodi red stvarajući balans kao prirodnu potrebu samog bića i njegovog šireg polja odnosa, na način tako što nove generacije mogu pokušati ponoviti sudbinu prošlih generacija ne bi li se ugledalo što se dogodilo prije i razriješilo u ovdje i sada. Na taj način polje radi balans koji mi poznajemo kao homeostazu u prirodi.

Polje ima svoju etičnost koja je determinirana zakonima koji uspostavljaju ravnotežu u sistemu.