Rad u terapijskim grupama.

12072772_1634868826793855_7386666925915689026_nGrupa je živi organizam koja ko-kreira polje namijenjeno  prvenstveno rastu i razvoju pojedinca. Grupa pomaže da se nesvjesni, neurotični mehanizmi pojedinca razotkriju, u atmosferi podrške i sigurnosti, te da se suočimo sa samima sobom.  Svi članovi grupe su svjedoci  promjene – oni istovremeno svjedoče o našim starim navikama i mehanizmima, ali su i podrška novim načinima našeg bivanja u svijetu. Grupa je mjesto gdje u sigurnom okruženju isprobavamo nove načine funkcioniranja te podržava pokazivanje sebe  u stvarnom životu. Grupa podliježe etičkim zakonima koji kažu da sve što se događa i o čemu se govori u grupi, ostaje unutar grupe.

Rad u grupi omogućava sudionicima da otkrivaju i izražavaju svoja osjećanja i reakcije, da uvježbavaju nove načine uspostavljanja odnosa sa drugima, da daju i primaju podršku za svoj „put“ u nepoznato. Jedna od najvećih blagodeti  grupnog rada jeste feedback ili “povratna informacija” koji članovi grupe daju jedni drugima. Ponekad jedna obična riječ o utjecaju pojedinca na svoje okruženje, može dati snagu koju pojedinac u grupi treba.

Rad u terapijskim grupama je specifičan vid psihoterapije. Potrebno je vrijeme da bi se jedna grupa formirala. Zbog toga je važno da se susreti održavaju u unaprijed dogovorenim vremenskim razmacima što omogućava kontinuitet i razvoj identiteta konkretne grupe.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *