Partnerska psihoterapija

Bračna (partnerska) psihoterapija namijenjena je emocionalnim poteškoćama i problemima u komunikaciji među partnerima, bilo da su u braku ili ne. Terapija se koristi u raznim prilikama i zbog različitih problema ili poteškoća. Najčešće zbog nemogućnosti ozbiljne, učinkovite interakcije među partnerima ili pak ako je takva komunikacija već posve iščezla.
Do stresnih odnosa među partnerima dolazi najčešće zbog međusobnog nerazumijevanja koji se zrcali na različitim razinama odnosa u različitim životnim situacijama . Iako nekad izgleda da su neke situacije već i incidentne, kaotične i graniče sa konfliktom – ne mora značiti da je ostanak u vezi nemoguć. Također, ova terapija jako pomaže u poboljšanju međusobnog odnosa jačajući obostrano razumijevanje, poštovanje i ljubav.
U narušenom odnosu zbog kojeg se i dolazi na bračnu ili partnersku terapiju, partneri mogu razumjeti hoće li ostati zajedno u odnosu ili će se razdvojiti, a sama partnerska terapija može biti korisna i nakon što je odluka o razdvajanju već donesena. Ova terapija pomaže i kod razvedenih i rastavljenih partnera, posebno u bolnom procesu tijekom razvoda kako bi se premostile teškoće koje posebno loše mogu utjecati na djecu.

Glavni cilj bračne terapije je razumjeti konflikt, odmaknuti se od osuđivanja i manipuliranja, sagledavanje pravog razloga zbog kojeg je došlo do narušenog odnosa, pojedinačni uvidi vlastite odgovornosti za dobar (odnosno loš) partnerski odnos i u konačnici razumijevanje želi li se ostati u vezi, braku ili je bolji razlaz.
Često je uspjeh bračne terapije vezan i za individualnu terapiju svakog partnera kako bi se bolje i dublje sagledali osobni problemi, emocije, blokade i nerazumijevanje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *