Konstelacije ljudskih sistema

Konstelacija ljudskih sistema  je psihoterapijski pristup u radu s ljudskim sistemima i skrivenim zakonima i dinamikama koje “rade” kroz sistem. Začetnik ovakvog načina rada je Berth Hellinger, njemački filozof, obiteljski terapeut, teolog i pedagog. Nakon njega za daljnji  razvoj  Sistemskih konstelacija zaslužni su Hunter Beaumont, Guni Baxa, Franscesca M. Boring, Albrecht Mahr, Gunthard Weber i Ursula Franke.

Konstelacija je jedan vid pričanja priče ili narativa.

Opisano vrlo sažeto, konstelacijski pristup je pristup gdje sudionici iz grupe koji se obično ne poznaju, bivaju pozvani predstavljati članove (obiteljskog ali i poslovnog sistema), i koji se onda pozicioniraju u prostorni odnos – “postavljaju u konstelaciju”. Ovim relativno jednostavnim postupkom (pod uvjetom da su zadovoljeni određeni parametri i uz nadzor iskusnog voditelja) možemo vrlo brzo doći do preciznih informacija o osobama koje su predstavljene, kao i dinamikama obiteljskih odnosa. Iako predstavnici o njima ne znaju ništa i iako se radi o osobama i događajima koji su udaljeni prostorno i vremenski, točnost ovako dobivenih informacija je mnogo puta provjerena i dokazuje se kroz svaku novu konstelaciju. Postoji znanstvena dokazanost  prijenosa trauma kroz generacije. S tim se posebno bave transgeneracijska psihologija, epigenetika, celularna biologija.

Kome je namjenjena ova tehnika rada: Svima onima koji su u potrazi za spoznajom i  koji žele rasvijetliti i spoznati zbog čega se neke stvari ili događaji ponavljaju u njihovom obiteljskom ili polovnom životu ili da spoznaju značenje njihovih osobnih simptoma (mentalnih ili tjelesnih) u sadašnjosti.

Kome nije namjenjena ova tehnika rada: Konstelacije nisu pogodne za rad s ljudima koji pate od psihotičnih poremećaja.

 Konstelacije se mogu raditi i individualno i u grupi. 

Sve zainteresirane klijente molimo da prijave šalju na e-mail adresu nina.kolanovic@gmail.com ili pozivom na broj 098 1934 878

Voditeljica: Nina Kolanović, mag. psiholog, mag. gestalt psihoterapije, učitelj/trener i supervizor geštalt terapije, konstelator, sa preko više od 10 god. iskustva u savjetovanju i psihoterapiji. Konstelacije ljudskih sistema završila je pod vodstvom dr. Lidije Pecotić, učenice Berta Hellingera (Centar Bert Hellinger na Malti)

“Dok ne pretvorimo nesvjesno u svjesno, ono će upravljati našim životom i mi ćemo ga zvati sudbinom”. Carl Jung