Middle mode bivanje – put u Kontakt

Middle mode bivanje – put u Kontakt

(od Middle mode-a do Kontakta)

Middle mode (ili u našem prijevodu „srednji način“) je svjesnost i bivanje u sadašnjem trenutku, koja nastaje kroz obraćanje pažnje na “ovdje i sada” na poseban način namjerno, svjesno, u sadašnjem trenutku, otvorenog uma, bez prosuđivanja.

Middle mode (pasivna aktivnost) duha, tijela i uma, je stanje u kojem postajemo svjesni svojih potreba i okoline koja nas okružuje.

Mi vjerujemo da jedino svjesni (osvješteni) možemo napraviti drugačiji korak prema zadovoljstvu i ispunjenosti u životu.

S jasnim fokusom,  kroz razne tehnike vježbanja prisutnosti, te razvijanjem svjesnosti o sebi, drugima i  svojim granicama, možemo utjecati na  anksiozna i depresivna raspoloženja, panične napade, te smanjiti njihov relaps,  učimo osvijestiti i otpustiti napetost u tijelu i umu, povećati zadovoljstvo, promijeniti percepciju doživljavanja realnosti,  poboljšati fokus i koncentraciju,  te spoznati na koji način smo   “odsutni” u kontaktu sa sobom i drugima, te kako biti prisutan i svjestan.

Znanstvena istraživanja o prisutnom  bivanju  pokazuju  niže vrijednosti adrenalina i kortizola, a više vrijednosti dopamina i oksitocina, dok neuroimaging pokazuje strukturalne i funkcionalne promjene mozga.

Zašto Middle mode bivanje?

Mi u  Geštalt psihoterapiji  vjerujemo da samo kroz odnos možemo postati i u odnosu se možemo ucijeliti.  Ako je naše iskustvo bazičnih odnosa bilo loše i neadekvatno za nas mi često ne možemo prepoznati svoje potrebe i naše osjećanje identiteta može biti fragilno.

Odsutnost kvalitetnog kontakta sa sobom i okolinom te ne poznavanje vlastitih potreba i nemogućnost realiziranja istih kroz kontakt s okolinom stvara jednu “zamrznutost” organizma u “ondje i tada” –  depresivnost (prošlost) s tendencijama “ubrzanosti” uma (budućnost) što ukazuje na  anksioznosti. Nedostatak svjesnosti o sebi i sadašnjem trenutku govori o načinu na koji živimo život a to je da smo cijelo vrijeme na autopilotu. Na autopilotu, nismo svjesni ni sebe ni drugih. Stalno smo u projekciji a ne percepciji i pogreške u našem životu i poslu su mahom zagarantirane.  Bivanje u “ovdje i sada”, Middle mode bivanje vraća čovjeka u kontakt sa sobom da bi otkrio svoje autentične potrebe te se na zdrav način se razmijenio s okolinom i osjetio zadovoljstvo.

Middle mode bivanje – grupa rasta i razvoja i podrške.

Kome je namjenjeno:

Middle mode bivanje je namjenjeno:

  1. Menađerima – koji osjećaju posljedice stresa na organizam i burnouth.
  2. Pomagačkim skupinama (psiholozi, psihoterapeuti, socijalni radnici i sl. (vikarijska trauma)
  3. Ljudima koji pate od anksioznih i depersivnih raspoloženja

Grupa middle mode bivanja je zatvorena grupa i sastaje se jednom tjedno u trajanju od 2h.

“Life is beautiful only in balance”  Sadhuguru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *