Middle mode bivanje – Gestalt pristup

 

 

Middle mode bivanje – Gestalt pristup

(od Middle mode-a do Kontakta)

Duša je iskustvo, a svakom iskustvu bilo pozitivnom ili negativnom, da bi ga se „ugledalo“  možemo prići jedino polako. Stoga je duši najbolje prići u tišini i miru.

Middle mode (ili u našem prijevodu „srednji način“) je svjesnost i bivanje u sadašnjem trenutku, koja nastaje kroz obraćanje pozornosti na “ovdje i sada” na poseban način namjerno, svjesno, u sadašnjem trenutku, otvorenog uma, bez prosuđivanja.

Middle mode (pasivna aktivnost) duha, tijela i uma, je stanje u kojem postajemo svjesni svojih potreba  i okoline koja nas okružuje.

Mi vjerujemo da jedino svjesni (osvješteni) možemo napraviti drugačiji korak prema zadovoljstvu i ispunjenosti u životu.

S jasnim fokusom,  kroz razne meditativne  tehnike vježbanja prisutnosti, možemo utjecati na  anksiozna i depresivna raspoloženja, panične napade, te smanjiti njihov relaps,  učimo osvijestiti i otpustiti napetost u tijelu i umu, povećati zadovoljstvo, promijeniti percepciju doživljavanja realnosti,  poboljšati fokus i koncentraciju,  te spoznati na koji način smo   “odsutni” u kontaktu sa sobom i drugima, te kako biti prisutan i svjestan.

Znanstvena istraživanja o meditativnom bivanju  pokazuju  niže vrijednosti adrenalina i kortizola, a više vrijednosti dopamina i oksitocina, dok neuroimaging pokazuje strukturalne i funkcionalne promjene mozga kod praktičara meditativnog bivanja.

Ovaj pristup njeguje suosjećanje i prihvaćajući stav prema sebi i drugima, kao i određeni odmak od prosuđivanja sebe i drugih.

Zašto Middle mode bivanje?

Mi u  Geštaltu  vjerujemo da samo kroz odnos možemo postati i u odnosu se možemo ucijeliti.  Ako je naše iskustvo bazičnih odnosa bilo loše i neadekvatno za nas mi često ne možemo prepoznati svoje potrebe i naše osjećanje identiteta može biti fragilno.

Odsutnost kvalitetnog kontakta s okolinom te  ne poznavanje vlastitih potreba i nemogućnost realiziranja istih kroz kontakt s okolinom stvara jednu “zamrznutost” organizma u “ondje i tada” –  depresivnost (prošlost) s tendencijama “ubrzanosti” uma (budućnost) što ukazuje na  anksioznosti.  Bivanje u “ovdje i sada”, Middle mode bivanje vraća čovjeka u kontakt sa sobom da bi otkrio svoje autentične potrebe te se na zdrav način se razmijenio s okolinom i osjetio zadovoljstvo.

Middle mode bivanje nije zamjena za psihoterapijski rad. Ovo je tehnika koja pripomaže na putu otkrivanja sebe.

Učenje o Middle mode bivanju odvija se tijekom jednog vikenda u mjesecu.

Radionice (vježbe) se odvijaju  jednom tjedno u trajanju po 1h i 15min.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *